Stiluri de a sărbatori ziua de naştere

O aniversare a zilei de naștere este, de cele mai multe ori, in majoritatea culturilor, un prilej de bucurie si de sărbătoare. Din momentul nașterii si pana in cel al trecerii in neființa, acel moment in care am apărut pe lume este celebrat in diferite moduri, in cadru privat sau public, cu pompa sau discreție. La polul opus, aniversările anuale ajung să fie ignorate (voit sau nu, trecute cu vederea), uitate sau tratate ca un fapt cotidian fără mare însemnătate.

Stilul planificat/regizat vs. stilul neplanificat
Exista situații in care o aniversare considerata foarte importanta pentru sărbătorit/a este organizata exact ca o nunta, in cele mai mici detalii, luni la rând, nelăsând la voia întâmplării nici un aspect: invitații, locație, meniu, divertisment…Șansele ca totul sa iasă impecabil sunt mari, dar consumul de resurse (energetice, financiare etc.) este extraordinar de mare. Daca se ocupa altcineva decât persoana aniversata de asta si este, eventual, o petrecere-surpriza, atunci efectul va fi unul pe măsura efortului depus in a pune totul la punct. 
De partea cealaltă, se poate sărbători si „fără nicio preparație”, făcând invitațiile pe loc, hotărând ad-hoc cum si unde se va petrece. Poate părea cam heirupist, dar  atunci când nu ai timp sa organizezi ceva, se dovedește a fi o idee foarte buna. De multe ori, invitații se simt puși oarecum in încurcătura, se vad nevoiți sa improvizeze sau sa se scuze ca nu au avut timp sa caute un cadou cum si-ar fi dorit…dar daca sunt asigurați cu sinceritate ca doar prezenta lor contează, tensiunea lor se risipește si intra in atmosfera de petrecere.

Stilul privat vs. stilul public
Ținând cont ca este vorba de un eveniment la care locul de desfășurare este important, alegerea se face, in primul rând, intre spațiul privat (casa, apartament, terasă, foișor etc.) si cel public (restaurant, servici, gradina publica etc.).
Pentru cei care se simt confortabil doar in intimitatea căminului lor, este de la sine înțeles ca orice masa festiva sau petrecere are loc acolo. In schimb, cei care locuiesc la casa si au spațiu din belșug, iar pe deasupra iubesc petrecerile si sa își asume rolul de gazde, accepta sa le vina chiar si prietenii sa se sărbătoreasca la ei. Evident ca e mai convenabil așa, ca nu mai e nevoie înghesui câteva familii in jurul unei mese de apartament sau sa faci petreceri in serie, in funcție de compatibilitățile intre invitați si de „locurile la masa”. Nu iau in calcul aici persoanele publice care vor sa iți tina viată privata departe de ochii curioșilor si aleg locații exclusiviste, cu circuit închis, domenii private.
Exista si situația in care, la locul de munca sau la scoală (la copii si tineri) se practica sărbătoritul cu colegii, care așteaptă sa li se facă cinste cu „un biscuite, o cafeluță” (ideal in timpul programului ca sa mai scape de treaba) sau un festin in toata regula. In contrapartida, fiecare dintre invitați sau participanții conjuncturali se simt datori sa pună mână de la mână sa cadorisească sărbătoritul/a. Daca cineva îndrăznește sa rupă „lanțul” sindrofiilor sustrăgându-se de la făcut cinste sau „contribuție”, se lasă cu vorbe si stricări de prietenii…
In alta categorie sunt cei care, de regula sau ocazional, își fac petrecerea in spațiul public, in special la restaurant, unde grija meniului si a serviri rămâne in seama bucătarului si a chelnerilor…E comod, dar poate fi destul de costisitor atunci când meniul este à la carte si fiecare își ia libertatea de a comanda după pofta inimii, alegând cele mai scumpe feluri si băuturi din meniu. Daca persoana care i-a invitat e cu dare de mana si banii chiar nu sunt o problema, știu ca nu  risca sa fie si ultima oara când mai sunt invitați. De obicei însă, majoritatea invitaților au grija sa nu „sară calul” ca sa nu rămână sărbătoritul „zălog” pentru plata festinului…

Stilul devansat vs. stilul amânat
Eu una trebuie sa recunosc ca îl cunosc bine pe primul, pentru ca jumătate din viaţa mea a trebuit sa îl accept ca fiind o chestiune de normalitate. Din rațiuni care țin de calendarul religios (prietenii știu de ce), an de an, aniversarea mea era devansata cu cel puțin 2 zile, ziua mea de naștere propriu-zisa devenind o zi ca oricare alta…Daca nu ar exista cutuma asta atât de încetățenita ca nu poate fi o masă cu adevărat de sărbătoare fără fripturi si alte bunătăți „de dulce”, as fi avut mai puține motive de frustrare…Rar a trecut vreun an in care ai mei sa nu vrea sa mă sărbătoreasca tot la ei acasă, in stilul lor, in mediul lor, refuzând cu obstinație invitația de ieși din cercul acela rutinat si strâmt ca sa le fac cinste cum as vrea eu. Copilului din mine prea puțin i-a pasat vreodată  de ce era pe masa de aniversare…si mai mult de aerul acela festiv, de oamenii cu care sărbătoream si de atenția de care ai parte in acea zi…
Stilul "amânat" e practicat atunci când nu se „aliniază” astrele sa pice ziua mult așteptata in week-end, in zi de sărbătoare religioasa sau de harți (sau măcar cu delegare la peste) sau când invitații nu sunt toți disponibili sa participe…si daca ii vrei in preajma, amâni aniversarea pana la momentul prielnic de sincronizare…Daca trece prea mult timp, exista riscul sa se piardă din entuziasm si interes…

Stilul relaxat vs. „neastâmpărat”
Spre deosebire de cei care așteaptă liniștiți sa le „vina rândul la sărbătorit”, juniorul meu (si cu siguranta multi altii) are un stil mai aparte de a tine evidenta zilelor ramase pana la momentul aniversarii sale si a celorlalți membri ai familiei, încât ajungi sa simți aceeași trepidație…E vorba de un AMR din cele mai strânse si orice cifra care pare sa il îndepărteze de acel moment ii provoacă o stare de neliniște cauzata de nerabdarea de a-si "lua de o grija", oferind felicitarea personalizata pregatita din vreme sau primindu-si cadourile…

Stilul restrâns vs. extins
Pentru mine, alegerea asta nu tine doar de dispoziție, ci si de circumstanțele particulare in care îmi sărbătoresc ziua de naștere in fiecare an. La mijloc de august, majoritatea prietenilor au deja făcute planurile de concediu si luate biletele de vacanta. Asta daca nu cumva au vreo nunta, cumetrie sau alt eveniment demult fixat si obligatoriu de onorat. Si sincer, la aniversari, mie una nu imi surâde sa particip la ceva resimțit ca obligație, ci vreau sa simt acea plăcere si bucurie de a-i fi alături cuiva drag pentru a sărbători împreuna viata si momentele ei frumoase. Așa ca, ani la rând, am sondat discret sa vad daca prietenii apropiați ar fi disponibili. Mare mi-era bucuria când aveam șansa sa ii prind in localitate si sa accepte invitația de a sărbători împreuna. In caz contrar,  rămâneau aceleași persoane pe care puteam conta fără sa le deranjez programul: familia restrânsa. Pana si părinții (de fapt mai mult mamele) nu vor sa se desprindă de casa si au ideea ca își fac „oricum datoria” sa ne sărbătoreasca întinzând tot ei mese festive, in loc sa ne lase sa le facem noi cinste. Eu încă nu m-am „vindecat” si tot mai încerc sa ii abat de la rutina lor, dar nu am sorti de izbânda nici măcar cu șantajul…sentimental.  

Stilul discret vs. „trâmbiţat”
Explicațiile pentru alegerea unuia sau altul din moduri de a "pune in scena" o aniversare sunt multiple si personalizate. De multe ori, anumite persoane (hai sa recunoaștem ca sunt preponderent de genul feminin) nu se simt confortabil cu vârsta pe care o au, nu vor sa le fie amintita nici măcar prin numărul florilor primite, mai ales când au schimbat iar prefixul si au trecut pragul maturității sau al senectuții…In plus, asta poate tine de personalitate, de cat de sociabila e persoana respectiva, sau de posibilitățile financiare de care dispune…
Atunci când nu vine vorba de celebrități care sunt obișnuite sa facă oricum mult tam tam cu astfel de ocazii, stilul „trâmbițat” il regăsim la cei care vor mereu sa fie in centrul atenției, sa fie înconjurați de cat mai multa lume, sa se „arate”, sa impresioneze pe toata lumea făcând risipa de resurse pentru ca sa le iasă un chef de pomina.

Stilul fastuos/epatant vs. stilul modest/moderat
Nu am sa înțeleg niciodată pe cei care, fie ca își permit, fie ca nu, o pun de un chef fastuos, peste posibilitățile lor, atât pentru ei cat si pentru ceilalti membri ai familiei. E suficient ca altcineva din anturaj sa petreacă ziua într-o locație selecta, sa ofere un meniu mai fistichiu, ca se naște imediat dorința de a face si mai mult de atât,  de a epata cu orice preț…Recunosc ca, in încercarea de a arata cat de bune gazde suntem, am făcut si noi uneori exces de zel cu meniuri disproporționat de „bogate” in raport cu numărul invitaților…Deși am făcut-o fără fast si fiţoșenii, cred ca mai degrabă ca moderația si bunul gust ar trebui sa primeze, pentru ca nu abundenta/prea plinul fac invitații sa se simtă bine, ci atmosfera creata si buna companie.  

Stilul altruist vs. (oarecum) egoist
Am lăsat la urma doua din stilurile intre care am oscilat continuu, adoptând-le intr-un singur "sezon", ca sa împac si „capra si varza”…Nu dau detalii despre 'who's who", ca nu e in favoarea mea sa imi asum niciunul din cele 2 roluri. Percepția mea este ca, in prima situație, atunci când ceilalți iti spun ca e musai sa te sărbătoreasca sau se autoinvita la o petrecere pe care poate nici nu intenționai sa o tii, ești pus in situația de a practica stilul altruist…te lași pe tine deoparte si le faci plăcerea de…a (te) sărbători. Si robotești sa pregătești si sa servești o masa delicioasa sau te dai peste cap sa organizezi o petrecere in toata regula. Altfel, bagi mana adânc in buzunar si faci cinste la un restaurant/terasă unde te îngrijești ca toata lumea sa se simtă cat se poate de bine. La sfârșit, rupt/a de oboseala, dar fericit/a ca „ai marcat evenimentul”, iți promiți ca data viitoare vei încerca sa fii si tu mai prezent/a in eveniment, înainte de momentul in care toata lumea caută sărbătoritul/a zilei sa sufle in lumânările de pe tort…(si aici oricum se poate găsi cineva care sa facă asta in locul tău).

Odată cu înaintarea in vârstă, avem nu numai tabieturi ci si…conștientizări, iar eu am câțiva ani de când sufăr de ambele…In plus, s-ar putea numi o forma de egoism, dar eu aleg sa îmi petrec ziua asta unica din an in stilul meu…ceva mai departe de lumea dezlănțuita, cu cei mai iubiți dintre pământenii mei, intr-un mod care sa nu fie așa de rutinat, chiar daca sfârșim, inevitabil, in fata unei mese cu aer festiv…Daca tot se cheamă „ziua mea”, atunci sa o simt ca atare, cu revarsarea urarilor venite din inima si compania celor care doresc sa imi ofere nemijlocit afecțiunea lor nedisimulata si necondiționata…Si, fără supărare, încerc de fiecare data sa aman momentul contactului cu cei care știu ca imi fac o urare doar de complezenta (dintr-un fel de datorie morala fata de mine) sau descopera/își aduc aminte o data in an ca mai exist…
Nu stiu altii cum simt dar eu cred ca a interacționa cu fiecare din cei care vor sa ne adreseze urarile lor in timp real însemna sa petrecem întreagă zi răspunzând la mesaje si telefoane, ceea ce răpește din timpul pe care am vrea sa il petrecem bucurându-ne efectiv de moment. Așa ca poate nu e atat de egoist sa ne rasfatam mai degraba in energia gândurilor lor bune si senine, fiindu-le profund recunoscători pentru ele.