Adelin, antreprenorul de azi, e suma tuturor alegerilor și experiențelor prin
care a trecut. Crescut și educat ca un fiu bun și ascultător, a acceptat, până
la un punct, să urmeze calea spre stabilirea unei tradiții în familie, urmând
să devină profesor și, în perspectivă, director de școală. Conjunctura a făcut
ca cele două tentative de a urma cariera
didactică – ca profesor suplinitor de istorie-geografie, înainte de armată, și
profesor suplinitor de engleză-franceză ca proaspăt absolvent de biologie – să
îl lecuiască definitiv de explorat vocația pentru educație. Întrebat adesea
care este profesia lui, nu se sfiește să spună că este la bază profesor...nepracticant.
Și adevărul este că poate e mai bine așa, pentru că mai mulți au avut de
învățat de la el în afara unui sistem educațional formal.
Odată scăpat de sub tutela părintească care îl voia încadrat în tiparul de tânăr
pregătit pentru o carieră unică din care să ieși la pensie, a avut mereu căutări
personale pe multiple direcții, pentru a descoperi jobul ideal, în care putea
îmbina munca cu plăcerea. Mugurii explorării unor alternative de carieră încolțiseră
încă din perioada studenției postdecembriste. Departe de a fi genul unidirecțional,
care fie doar studiază, fie doar se distrează, a făcut-o pe fotograful de
ocazie (o bună modalitate și de a agăța fetele) pe bișnițarul (o îndeletnicire care
i-ar fi asigurat începuturile unui business înfloritor dacă era lăsat să
persevereze în a aduce, ca atâția alți buticari, marfă de la turci de vândut
prin bazaruri și consignații), pe confecționerul de canapele (un prilej de
întărire a prieteniei cu unul dintre bunii săi viitori cumetri) și pe apicultorul
(o pasiune dezvoltată până când jocul cu...acul veninos l-a dus aproape de un
șoc anafilactic).
După experiența deloc fericită de câteva luni ca profesor suplinitor, variantele
erau sa rămână, pe termen nedefinit, pe o listă de așteptare până la eliberarea
unui post de biologie (timp în care să predea, necalificat, tot ce rămânea neacoperit
de alți profesori titulari din școală) sau a unuia de muzeograf la Muzeul de
Științele Naturii din Bacău (aici făcând stagiu ca voluntar pe la Vivariu până să
adune dreptul cuvenit pentru a grăbi procesul de angajare). Cu alte cuvinte, să
cultive o stare de incertitudine deprimantă care creștea frustrarea de a nu-și valorifica
potențialul. A preferat să ia drumul străinătății, să facă măcar bani cu care
să își câștige libertatea unor noi perspective. Și șansele de a-și valorifica
potențialul nu au întârziat să apară. Pe unde a trecut în cele zece luni de Italia
pe finalul anilor 90’, în sud, unii l-au curtat să îl facă pastor penticostal
care să revină în țară și să își atragă adepți pe care să îi păstorească, în
nord, alții l-au vrut un fel de șef de șantier, care să aibă pe mână tot ce
mișcă, cu acte în regulă, dar fără dreptul de a reveni acasă măcar 3 ani. Nu l-au
convins nici unii nici alții, că planul lui era să își întemeieze propriul clan
și să deschidă șantier la casa lui, ceea ce a și făcut imediat ce a pășit înapoi
în țară.
Revenind la parcursul cronologic, după cei 3 ani de Anglia, a reînnodat acasă firul în domeniul vânzărilor, pentru că acolo avea, oficial, experiența dovedită cu carte de muncă. A făcut-o dar la alt nivel, ca director de resurse umane și director de vânzări, pentru că la toate interviurile i se spunea că e supracalificat pentru a o lua din nou de la agent de vânzări. A exprimentat, colateral, și latura antreprenorială, angajându-se într-un parteneriat pentru un lanț de automate de cafea (până când s-a trezit că “partenerul” care avea mână prea liberă i-a vândut și aparatele lui și s-a făcut nevăzut cu banii) sau oferind servicii de închiriere mașini (până când un client i-a făcut daună totală la mașina nou cumpărată). Au fost lovituri dureroase, care au venit una după alta și care s-au transformat în lecții despre unde se ajunge dacă nu acorzi timp personal și energie suficientă pentru a dezvolta propria afacere. Cu o zonă de vânzări din ce în ce mai mare, de la lună la lună, goana asta nebună de a crește afacerea altuia nu s-a sfârșit bine. Odată cu criza financiară din 2008-2009, practicile angajatorului în privința angajaților au ajuns în totală contradicție cu toate valorile umane și convingerile morale pe care le împărtășea. Și chiar în momentul în care s-a decis să se distanțeze, dându-și demisia din cel mai împovărător job din câte a avut, organismul lui a clacat și a făcut o implozie din care nu s-a refăcut decât după mai bine de un an de căutări de tratamente și remedii.
Întoarcerea providențială la natură l-a dus până la urmă la certificarea statutului de mic producător ca pomicultor. Nici aici nu s-a oprit la a fi doar degustător și fin cunoscător al aromelor și gusturilor autentic românești, ci s-a certificat ca patiser și cofetar, așa pentru propria dezvoltare personală. În peste zece ani, a inversat lanțul comercial dinspre vânzare-distribuție spre producție. Și nu a fost nevoie de o strategie europeană de genul “From farm to fork” (în traducerea noastra liberă "de la fermă la...linguriță") ca să se decidă să închidă singur cercul, punând bazele unei afaceri prin care produsele din Ferma Morărașilor să ajungă direct la clienții iubitori de preparate din fructe și legume.
Căutarea împlinirii prin muncă cu/de plăcere, pare să fi luat sfârșit. Asta nu înseamnă că el se oprește aici. Nu de alta, dar deja l-a întrebat juniorul într-o zi dacă nu are și el aspirații mai înalte, să fie mai mult decât un simplu antreprenor local...să devină un om de afaceri prosper, cu un brand recunoscut la nivel național și internațional. Degeaba îi tot spune că, până acolo, trebuie să fie realist în privința șanselor de creștere fulminantă a unei afaceri de familie în conjunctura actuală. Că visul lui e să aibă produse de cea mai bună calitate, să pună Scurta pe harta gastronomică, să poată oferi locuri de muncă unor bune gospodine din sat. Juniorul vede totul mult mai sec, în termeni de costuri și beneficii, de rentabilitate si profitabilitate. Așa că una din misiunile actuale ale lui Adelin este să se ocupe și de moștenirea lui, să țină așchia morărească mai aproape de trunchi, să înțeleagă ce valori stau la baza afacerii clădite de el și că poate deveni milionar, dar nu în stil machiavelic, cu orice scop care scuză mijloacele.
Vă invit să îl urmăriți, să îl însoțiți și să îi dați semn că e pe drumul cel bun, in stil morăresc. Pentru că oricum, el este, paradoxal, în fiecare clipă, altul, deși rămâne omul care iubește o viață cu dulceață, mereu tânăr și neliniștit în căutările sale.